sobota 30. listopadu 2013

VyVolený potvrdil, že je VyVolený



Pokud nepatříte mezi diváky/příznivce/fanoušky reality show VyVolení, tak tento text buď dál nečtěte, nebo aspoň, moc prosím, projevte respekt vůči těm, kteří soutěž sledovali a zdržte jakýchkoliv zbytečných jízlivých poznámek. Velice děkuji.

Včera, v pátek 29. listopadu 2013, po necelých 4. měsících skončila 4. řada VyVolených. Skončila jediným logickým a mnohými předpokládaným výsledkem. Tím výsledkem je, že diváci svými 303 680 hlasy, tedy 73 procenty z celkových 416 000 poslaných hlasů potvrdili, že VyVolený je jeden jediný a je to Vlado Dobrovodský. 

Vladko víceméně s přehledem obhájil pozici neporazitelného. Jeho cesta soutěží byla teď mnohem suverénnější, ale paradoxně zároveň mnohem náročnější než v roce 2005.


 

 

Všichni vs Vlado


Dá se říct, že Vlado ještě ani nevstoupil do vily a už se začaly ozývat hlasy, že tam nemá co dělat, že už jednou vyhrál, že mají dost šanci další atd.


Vlado v té vile ale přece nebyl celou soutěž sám. Respektive byl tam sám. Sám proti všem. Sám proti dalším 16 soutěžícím, kteří se do vily VyVolených postupně dostali úplně stejně jako on - díky hlasům od diváků. Kromě Vladka tak dalších 16 lidí dostalo šanci diváky zaujmout natolik, aby soutěž někdo z nich vyhrál. Nikomu z nich se ale uspět nepodařilo. Nikomu z nich se nepodařilo to základní: Dosáhnout ba ani se přiblížit k Vladkově vůdčí pozici. Ani ve spolupráci se zaujatým (skoro bych řekl posedlým) štábem se buldočinci nepodařilo Vladka Dobrovodského zlomit.
 
Je to o to zajímavější, že to nezáleželo jen na soutěžících. Vladkovu pozici nijak neohrozili ani ti hlavní, na kterých záleží, kdo ve vile bude a kdo ne - diváci. Šanci hlavní osobnost VyVolených ze soutěže vyřadit a dát tak tu mnohokrát zmiňovanou šanci někomu novému, přitom měli diváci celkem pětkrát. Vladko musel absolvovat pět duelů. A všechny vyhrál drtivě. Zuby si na něm pomyslně vylámal jak nezdravě sebevědomý hezoun Honza, tak i jedna z mála skutečně inteligentních soutěžících Lucka
 

Vlado Veliký



Jak je to vlastně možné, že se Vladko mohl VyVolených opět zúčastnit? Zcela jednoduše. Tvůrčí tým nastavil (zcela jistě kvůli zajištění sledovanosti) pravidla tak, jak je nastavil a Vladko pouze dostal a využil nabídku. Jestli mu to někdo chce zazlívat, tak prosím. Ale přiznejte sami sobě – být na jeho místě, v jeho pozici, vy byste snad šanci na výhru dalších pěti milionů odmítli?

Vlado byl prý oproti ostatním od začátku ve výhodě. Hodně diváků si ho pamatovalo z 1. řady, nemusel se o jejich přízeň tedy nijak zvlášť snažit. Možná se nemusel tolik snažit o přízeň diváků, musel ale zvládnout něco mnohem náročnějšího. Musel ustát neuvěřitelný intenzivní psychický tlak, kterému po celý průběh soutěže čelil. Nekonečné a pořád dokola se opakující stejné laciné útoky na téma, že účastnicí jedničky nemají ve čtyřce co dělat, že na psychicky labilní hysterky už není nikdo zvědav, anebo, dokonce, že kdyby náhodou vyhrál, měl by výhru rozdělit mezi všechny soutěžící. VyVolení ale nejsou postavení na formátu „jeden za všechny, všichni za jednoho“. Jsou postavení na formátu „každý sám za sebe. Vlado se tedy soutěže nezúčastnil jménem všech, nýbrž pouze jménem svým. Stejně jako každý z ostatních 16 soutěžících. A každý z nich měl na začátku úplně stejnou šanci. Nikdo ji však nedokázal zužitkovat. Nikdo na sebe nedokázal strhnout pozornost, a když, tak jen negativně, což mu bylo většinou velmi záhy diváky dáno najevo vyřazením.

Ať budeme Vladkovu účast ve 4. řadě VyVolených hodnotit na základě jeho schopnosti brilantního argumentování v bouřlivých debatách s kýmkoliv, nebo podle míry jeho aktivního pobytu ve vile nebo podle počtu vyhraných duelů, případně podle procentuálních rozdílů jednotlivých duelů, dojdeme vždy ke stejnému závěru:  
Vladko všech 16 soutěžících doslova převálcoval. Vladko, coby vládce vily, je symbolem reality show VyVolení

Jak s velkou pokorou prohlásil Petr Zvěřina:

Vladko = VyVolení


P.S. Milý Vladko, kdyby se tento text k tobě snad nějakou náhodou dostal, přijmi ho, prosím, jako velkou gratulaci a velkou poklonu ode mne a samozřejmě od všech, kdo s textem souhlasí.

Žádné komentáře:

Okomentovat