neděle 27. dubna 2014

Robbie Williams se v Praze oženil přímo na podiu




Někdejší popový bouřlivák Robbie Williams se s vydáním alba Swings Both Ways opět změnil ve swingového gentlemana a do Prahy přivezl zábavně výpravnou, hudebně barevnou elegantní show. Během dvouhodinového swingového bálu se předvedl jako zpěvák, komik, moderátor a taky jako šťastný otec a dokonce jako ženich.

Chvíli jsme si na něj museli počkat. Místo ve 20 začal až kolem tři čtvrtě na devět. O to byl ale začátek koncertu svižnější a stylovější alá Robbie.

Úvodní skladbou Swings Both Ways Live Tour je Shine My Shoes. Jakmile začala hrát, z útrob podia vyjel ve fraku oblečen a kuželem světla obklopen Robbie. Objevil se před oponou, za kterou bylo ještě pořád schované velké podium. Prošel se po půlkruhovém molu, a na pár vteřin zmizel v zákulisí.


Reflektory mezi tím nasvítily oponu sytě červeně.

Čekalo se, kde se zpěvák zase objeví. K překvapení všech se objevila jen Robbieho hlava a to uprostřed opony. Zbytek těla zůstal skryt. Za zpěvu Puttin‘ On The Ritz se k ještě většímu překvapení všech Robbieho hlava začala vznášet. Když byla vysoko nad zemí, opona se rozevřela a objevila se velmi zajímavě sestavená scéna a nad ní se vznášející vysmátý Robbie.

Celá zadní stěna podia byla velká projekce. Podiu dominovala konstrukce obsahující schodiště a dvě plošiny. Podle toho, jaký vizuál byl na projekci promítán, plnila svou funkci i konstrukce. 

V úvodu koncertu podium díky detailně zpracované projekci působilo jako velký plesový sál a Robet Peter, jak o sobě sám rád mluví, si svou roli plesového konferenciéra naprosto užíval. V podstatě okamžitě navodil hudebně zábavnou atmosféru a s humorem sobě vlastním jí udržoval po celé vystoupení. 

„Good evening everyone. My name is Robert Peter Williams and for the next two hours your ass is mine,“ uvítal zhruba 16000 publikům a poděkoval za velmi milé přijetí.

Robbie je velký vtipálek a zároveň oddaný svým fanouškům. Nedělá mu problém dělat si legraci sám ze sebe, ze své kariéry a s fanoušky neustále komunikuje.

 Ač mnozí byli viditelně zaskočeni, že nejsou na popovém, ale na swingovém koncertě, což se projevilo například u swingové verze Supreme, zpěvákovi uctivě aplaudovali. Především proto, že tuto svou starší hitovku uvedl z pozice kdysi slavného zpěváka. 

„Nevím, jestli to víte, ale býval jsem slavný. Myslím jako hodně slavný. A když jsem byl na vrcholu popularity, jeden z mých velkých hitů se jmenoval Supreme. Dámy a pánové, Swing Supreme.“

Na svou popularitu a kariéru narážel opakově. Po Swing Supreme se rozezněla That’s Amore původně od Deana Martina a z Robbieho se stal romantický milovník.

„Když si vzpomenu na svá předchozí turné z dob mé největší slávy, musím se stydět. Tehdy jsem každý večer po koncertě uléhal do postele s jinou holkou. Byl jsem odporný, opravdu odporný. Před tímto turné jsem si řekl. Hele, je ti už čtyřicet, měl by ses usadit. A tak bych si tady rád našel koncertní manželku.“ 

Co myslíte, že následovalo? Robbie si z publika vybral svou vyvolenou a v pokleku ji požádal, ať se stane jeho koncertní manželkou. Sympatická paní nevěřícně souhlasila, takže nic nebránilo tomu, aby se na podiu objevil oddávající, který vše vyřídil. Robbie si svou novomanželku ale neodvedl do zákulisí na první novomanželský sex. Gentlemansky ji doprovodil zpět tam, odkud ji před tím na podium pozval a pokračoval v show.

Koncert byl sestaven z vlastních a převzatých skladeb a ty, dá se říct, dominovaly.  

Robbie se v jedné chvíli rozhodl publiku ukázat, jak probíhá jeho společná příprava s kapelou. Vlastně šlo o gospelovou verzi Ignition od R. Kelly. Povedlo se jim to famózně (video zde). Ale mám silné podezření, že publikum skladbu buď nezná, nebo jí v tom poněkud neobvyklém aranžmá nepoznalo. V této fázi koncertu se účinkujícím dostalo jen vlažného aplausu.

Koncert byl 20 minutovou přestávkou rozdělen na dvě části. Hned v úvodu pokračování Robbie všem poděkoval, že se ochotně vrátili a jal se své nové role kapitána. Scéna se totiž změnila v zaoceánský parník.

Robbie mezi skladbami obecně rád povídá. A jako úvod pro Go Gentle si vybral to nejsrdečnější téma, jaké mohl.

„Víte, už 19 měsíců jsem hrdým otcem. A musím říct, že moje malá Theodora Rose je to nejúžasnější stvoření, které si umíte představit. Já vím, že tohle říká každý pyšný rodič. Ale ona skutečně naprosto okouzlující. A Go Gentle jsem napsal pro ni.“

Parníkem jsme pak v rytmu následující hitovky Hit The Road Jack (krátké video zde) dopluli až k pobřeží slunné Californie. 
Poněkud překvapivě pak přišla řada taky na Empire State Of Mine (pouze Alicia Keys verze) a na Sinatrův New York, New York. Při těchto skladbách se pomocí projekce celá O2 Aréna přemístila ze západního na východní pobřeží USA, abychom se ocitli v Big Apple.

 „Rád bych se vám jako Robert Peter Williams s něčím svěřil. Když mi bylo 15, zúčastnil jsem se konkurzu do Take That. V 16 jsem se pak jejich členem stal. Neříkám, že od té doby jsem přestal řešit školu. To jsem přestal už o 7 let dřív. Ale kvůli povinnostem kolem Take That jsem na školu neměl vůbec čas a později chuť. Takže jsem do dospělého života vstoupil zcela bez vzdělání. Prostě jsem trochu hloupější, nejspíš i víc než policajti. A to je už co říct. Jednu věc jsem se ale díky Take That naučil. Naučil jsem se bavit lidi, naučil jsem se jak obstát v showbusinessu, naučil jsem se být co nejlepší entertainer. Takže zásadní otázka: Bavíte se dnes dobře? Co? Bavíte se dnes stejně dobře, jako já?“

Za bouřlivého aplausu spustil zkrácený mix několika svých slavných hitů, začínající rockovou peckou Let Me Entertain You a končící popovou Candy. Opět samozřejmě ve swingovém aranžmá.

„Když jsem připravoval setlist na dnešní večer, řekl jsem si, že vůbec nemám chuť na Angels. Myslel jsem si, že tu skladbu prostě vypustím. Řekl jsem si – ne, cokoli, ale Angles fakt ne. Jenže pak jsem si uvědomil – a co teda chceš zpívat jinýho, chytráku? A je to fakt. Co jiného, než Angels?“

Upřímně řečeno, kdyby Angels nedal, publikum asi bude hodně rozladěné. Už takhle bylo poznat, že velká část lidí od koncertu čekala celkově něco jiného. Co na tom, že Robbie byl famózní, že celá show byla skvěle udělaná, že byla zábavná a měla spád. Většinové publikum se podle mně jaksi spletlo, přišlo na Robbieho slavné rádiové hity a nedostalo je. Zajímalo by mě, jestli chladné ovace byly důvodem, proč koncert skončil bez přídavku nebo Robbie nic navíc v plánu neměl.

Po stránce hudební i zábavné bylo ale Robbieho vystoupení parádní.

Robbie Williams - Swings Both Ways Live Tour
26.4.2014 - Praha, O2 Aréna
Hodnocení: 7,5 z 10

Žádné komentáře:

Okomentovat