úterý 29. října 2013

Silácká gesta mívají nulovou hodnotu



Předčasných voleb 2013 se z celkového počtu 8 424 227 oprávněných voličů zúčastnilo 5 007 212 voličů. Platných hlasů bylo 4 969 984, volební účast činila 59,48 %. Strana svobodných občanů v těchto volbách získala hlas a s ním spojenou důvěru 122 564 voličů, tedy 2,46 % všech platných hlasů. To je oproti volbám v roce 2010, kdy Svobodní kandidovali poprvé a získali důvěru 38 894 voličů, tedy 0,74 % všech platných hlasů, více než trojnásobek. Tolik výsledky voleb

Svobodní umí zrealizovat efektivní kampaň


Po celý průběh kampaně k předčasným volbám se ozývaly názory, že je to marný boj, protože Svobodní nejsou vůbec vidět. Billboardů naprosté minimum, ostatních reklamních ploch také výrazně méně než bychom si představovali, o inzerci v tisku nemluvě. Důvodem samozřejmě byly extrémně omezené finanční možnosti. Předvolební kampaň Svobodných stála něco kolem 1,5 milionu korun (možná o něco málo víc, přesný údaj nemám k dispozici). Financovaná byla téměř výhradně z členských příspěvků a darů od příznivců a podporovatelů. I s takto minimálními náklady se Svobodným podařilo připravit a zrealizovat funkční, a jsem přesvědčen, že profesionální (jistě, vždycky je co zlepšovat) kampaň, za kterou se vůbec nemusí stydět. Tím spíš, když jejím výsledkem je vyhoupnutí se z hranice volitelnosti do pozice stabilní a stále sílící (byť zatím neparlamentní) politické strany.

Svobodní prosazují svobodu a fair play, ne populismus


Zároveň s navýšením počtu voličů tento volební úspěch (a můžete kroutit hlavou, jak chcete, ale vzhledem k celkovému kontextu politické situace v ČR to za volební úspěch rozhodně považuju) Svobodným přinesl navýšení rozpočtu pro fungování a především pro kampaně na příští volby. Za zisk 2,46 % strana získá státní příspěvek ve výši 100 Kč/hlas, tedy 12 a čtvrt milionu korun. Tento fakt se ihned po volbách stal nástrojem pro zpochybňování důvěryhodnosti Svobodných. Pravdou je, že v rámci své filosofie Svobodní prosazují úplné zrušení státních příspěvků pro politické strany. Objevují se proto názory, že by strana měla tento státní příspěvek buď odmítnout, nebo věnovat na dobročinné účely. Nepovažuji je však za rozumné a konstruktivní. Pravdou totiž také je, že Svobodní prosazují fair play. Nemělo by vůbec žádný smysl učinit laciné gesto, státní příspěvek populisticky odmítnout a sami sebe tak v politické soutěži zcela zbytečně znevýhodnit. Nepomohlo by to ani Svobodným ani svobodě ani našim voličům.

Politická konkurence


Jakmile Svobodní budou mít politickou sílu státní příspěvky politickým stranám zrušit, aby všechny strany byly odkázané pouze na dary svých vlastních členů, příznivců a podporovatelů, udělají to. Do té doby, chceme-li být vidět, chceme-li být ostatním stranám/hnutím relevantní politickou konkurencí, nezbývá nám než být jedním z příjemců těchto příspěvků a co nejefektivněji je využívat k prosazování svobody a k šíření filosofie Svobodných.

1 komentář:

  1. Jako volič Svobodných zcela schvaluji ponechání příspěvků. Nechápu ohlasy, že by tyto příspěvky měli Svobodní vrátit, jsem rád, že budou mít Svobodní lepší prostředky na to být vidět.
    Ostatně v rámci filozofie Svobodných by bylo nejlogičtější tyto příspěvky vrátit právě voličům a ti by mohli svobodně vrácení odmítnout.
    Akorát že tu máme tajnou volbu (kterou mimochodem taky zcela schvaluji), takže není možné doložit, kdo byl volič, a toto vrácení tak prostě není možné...

    OdpovědětVymazat