středa 30. října 2013

Žirafy na Facebooku: Pouhá legrace nebo super úspěšný virál?



Upozornění: Text je doplněn o nové informace


Nezapojil jsem se do aktuální facebookové žirafí mánie, ale jak těch žiraf v profilovkách přibývá, začal mě zajímat původ a důvod této záležitosti.

Zajímavé je, že žádná ze zpráv, ve kterých se žirafy na Facebooku řeší, se důvodem ani původem té hádanky nezabývá. Dokonce i na zpravodajských webech Chicago Tribute a CNN se řeší pouze samotná otázka, nikoli její důvod nebo autorství.

Najdou si vás perverzáci nebo Anonymous?


A jak to tak už v případě lidstva bývá, kde je nezodpovězená otázka, tam se objevují různé méně či více vtipné nebo naopak šílené teorie. Jedna říká, že za žirafí hádankou stojí skupina perverzních milovníků žiraf, kteří se tím snaží nashromáždit co nejvíc různých obrázků žiraf. Tuto teorii asi vymyslel někdo, kdo neumí pracovat s webovými vyhledavači obrázků. Další, ještě stupidnější teorie hádanku spojuje se skupinou Anonymous. Teorie říká, že tihle maskovaní hackeři se skrz fotky žiraf v profilech nabourají do e-mailů a dalších vašich internetových účtů, všechny vám je vypnou a úplně vám tak na internet znemožní přístup. Této teorii samozřejmě uvěřilo podstatně víc lidí. Ptáte se proč? No, přece, vždyť jsou to Anonymous. ANONYMOUS!

Žirafí sociální sítě a žirafí PR


Při hledání původu a důvodu žirafí hádanky jsem na webu Českého rozhlasu objevil text o sociálních sítích žiraf, který tam vydali začátkem října. Pojednává o způsobu sdružování žiraf ve skupinách a o rozdílech mezi samci a samicemi. Text je velmi pravděpodobně převzatý z nějakého zahraničního zdroje a je možné, že původní verze byla někomu inspirací pro facebookovou žirafí hádanku, která samozřejmě taky pochází ze zahraničí.

Člověk je tvor hravý, obzvláště na internetu


Co tedy stojí za tou otázkou „co ve tři ráno otevřeš jako první?“? Zatím to vypadá, že nic složitějšího než něčí hravost a smysl pro humor. Někdo někde si prostě nejspíš řekl, že (opět, jako již mnozí před ním a jistě i mnozí po něm) vyzkouší rychlost sdílení něčeho po facebooku. Vymyslel (možná jí ani nevymyslel, ale odněkud opsal) si hádanku založenou na principu chytáku a přidal k tomu tu žirafu. Možná pouze pro její roztomilost, možná i v souvislosti s výše zmíněným textem o žirafách. Každopádně to autorovi vyšlo. Uživatelé Facebooku se tím už několik dní dobře baví a je dost možné, že mnozí z nich budou mít zájem si díky tomu o žirafách něco zjistit. Čili super úspěšný žirafí virál. Bude mít nějaké sofistikované pokračování? Uvidíme.

DOPLNĚNÍ:


Jak se ukázalo, záležitost "Žirafy na Facebooku" je opravdu jen vtípek. Stojí za ním Andrew Strugnell.
Tady se dozvíte jak to začalo - The Great Giraffe Challenge video a tady se Andrew přiznává a vyjadřuje nadšeníé z úspěchu své žirafy.

Jsem rád, že jsem měl víceméně pravdu. I když sám jsem čekal, že je v tom aspoň trochu něco víc než jen vtípek. No ale, proč ne.

Žádné komentáře:

Okomentovat